Funderingsproblemen in Amsterdam

Alles over funderingsproblemen in Amsterdam

De droogte speelt paalrot in de kaart. Ook de populaire jaren 30-wijken in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht hebben er last van. Actief grondwaterbeheer door gemeenten kan de schade beperken.
De droogte speelt paalrot in de kaart. Ook de populaire jaren 30-wijken in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht hebben er last van. Actief grondwaterbeheer door gemeenten kan de schade beperken.

Een droog voorjaar zoals in april en mei vergroot de kans op aantasting van de paalfundering in oude wijken. ‘Gemiddeld komen de houten palen 1 maand langer droog te staan, waardoor de levensduur van de fundering afneemt.

De klimaatverandering zal vaker voor een droog voorjaar zorgen, dus het probleem neemt alleen maar toe. Paalrot door droogte is een oud probleem. In het westen van Nederland komen veel paalfunderingen voor. Steden als Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Dordrecht en Zaanstad zijn voor een groot gedeelte op houten palen gebouwd, die door de slappe veenen kleilaag heen geheid zijn en die rusten op de stevige zandlaag. Door verlaging van de grondwaterstand komen de bovenste paaldelen regelmatig boven water te staan waardoor schimmels een kans krijgen.

Afwisselend natte (in de winter) en droge condities bieden houtrotschimmels een optimaal leefklimaat. Grenen palen zijn bovendien gevoelig voor een bacteriële aantasting (palenpest) die volledig onder water plaatsvindt. Sinds 1970 is mede daarom grenen funderingshout verboden. Er is echter een enorme erfenis van grenen funderingspalen.

Verzakking

 Men heeft berekend dat een houten funderingspaal zijn draagvermogen verliest na 180 maanden droogstaan. ‘Bij veel voorkomende situaties als 2 maanden droogstand per jaar betekent dat een levensduur van 90 jaar. De extra maand als gevolg van extreem droge voorjaren, vermindert de levensduur grofweg tot 60 jaar. Als een heipaal zijn draagvermogen verliest, gaat het pand zakken. Peperduur funderingsherstel is dan noodzakelijk. De houten palen worden dan veelal vervangen door stalen buizen gevuld met beton.

Dit artikel is overgenomen uit een landelijk dagblad.

Interessante artikelen over funderingsherstel in Amsterdam vind u op onze WEBSITE

Scroll naar boven